Važnost većeg broja obroka u danu

Ured trenera: 099 369 0155 / Tel: 031 213 538

Vijesti

Važnost većeg  broja obroka u danu

Važnost većeg broja obroka u danu

Rujan 24, 2020

Ljudski organizam iz jednog obroka, koliko god taj obrok velik bio, može apsorbirati samo određenu količinu nutrijenata. Povećanje broja obroka u danu ne znači i povećanje količine unesene hrane već kvalitetniji unos hranjivih tvari u tijelo tijekom cijelog dana kroz povećani broj obroka koji nisu količinski veliki.

U današnje vrijeme tehnologije i ubrzanog načina života sve više iz vida gubimo osnovne životne vrijednosti i razloge zašto u stvari radimo i trudimo se. Žurba i posao postaju sami sebi svrha, a to neminovno vodi ka neželjenim promjenama u našem organizmu.

Najblaže što nam se može dogoditi je prekomjerna tjelesna težina. U zadnjih dvadesetak godina, način života, fizičke aktivnosti i prehrane drastično se promijenio te je sve manje u doticaju s prirodnim tijekom. Tijelo jednostavno nema rješenja za te nove, promijenjene uvjete i zato nastaju različite degenerativne promjene, čak i kod mladih ljudi. Pojave tumora kod sve mlađe populacije, nove bolesti kojima nema lijeka, psihički poremećaji, prekomjerna težina, sve su to činjenice koje govore u prilog toj tvrdnji.

Jedna od prvih stvari na koje treba obratiti pažnju jest broj i sastav obroka koje unosimo u sebe. Često pazimo kakvo ulje ili gorivo stavljamo u svog limenog ljubimca, ali na sebe ne obraćamo pažnju. Automobil možemo popraviti ili kupiti drugi, a naše tijelo samo je jedno!

Zato zbrojite nekad na kraju dana sve što ste unijeli u sebe. Kada to zbrojite, onda zbrojite i dane koje ste proveli tako se hraneći i pijući. Bit će to fascinantno otkriće. Iz jednog obroka, ma koliko velik on bio, ljudski organizam može apsorbirati samo određenu količinu nutrijenata. Povećanjem broja obroka osigurat ćemo i veću količinu neophodnih sastojaka za život. Povećajmo broj obroka s 1 do 2 dnevno na 5 do 6.

Odmah se nameće pitanje kako izvesti povećanje broja obroka?

1. Važno je ujutro, prvu stvar koju radimo – jesti. Ako problem leži u količini vremena kojim raspolažete ujutru, tu je puno vrsta proteinskog praha koji otopite u malo mlijeka ili vode, komad voća, par badema i problem je brzo riješen.

2. Drugi obrok može biti običan jogurt kao međuobrok između doručka i ručka.

3. Zatim dolazi ručak, naravno, što raznovrsniji s dovoljno vitamina, minerala, vlakana, proteina, masti i ugljikohidrata.

4. Slijedi međuobrok tipa jogurta, svježeg sira ili nekog gotovog jela.

5. Na kraju dolazi večera u obliku laganog proteinskog obroka koju jedete netom prije spavanja.

Takvim pristupom unosimo pet obroka koji nisu količinski veliki, a tijelo cijeli dan dobiva hranjive tvari. Ovakav ili sličan režim bi morao postati svakodnevna rutina svim ljudima. Bez obzira na to kojim poslom se bave i koliko imaju slobodnog vremena. Neka jutarnji obroci budu bogatiji ugljikohidratima, a kako se večer približava, njihovu količinu potrebno je smanjivati. Proteini neka budu zastupljeni u svakom obroku kao i nezasićene masne kiseline.

Povećanje broja obroka ne znači i povećanje količine unesene hrane! Samo ono što pojedete u dva navrata po danu, podijelite u više manjih obroka. Nastojte da hrana bude što svježija te što manje prerađena. Vratimo se prirodi koliko je moguće više!

Autorica teksta: Martina Marin

01 Rekreacija obrok

02 Rekreacija obrok

03 Rekreacija obrok

04 Rekreacija obrok

05 Rekreacija obrok

06 Rekreacija obrok

07 Rekreacija obrok

Share it!

Kontakt

Kralja Zvonimira 5, Osijek
Phone: 031 213 538
Fax: 031 213 537
Email: ivana@gdosijek.hr

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline